Playlist lagu ada dekat bawah.. scroll down la kejap! and activate the playlist untuk lagi syok!:)

Wednesday, 8 January 2014

Me love archery :)

Yeah. I would never forget this sweet jorney. So, macam mana aku berkecimpung dalam memanah nih? Hoho. It all started back when im still in form 2 or 3. Tak ingat. Mase tuh, kat JESS ( SMK Jalan Empat Bndr Bru Bangi) cikgu yazid bukak kelab memanah. Cikgu kata, alatan kena beli sendiri. Kne kuar belanja dalam Rm1500. Tapi cikgu kata, pelajar form 3 tak digalakkan beli lah. Sebab takut nnti bile form 4, ramai akan pindah sekolah. Takut lah kan mungkin kat sekolah baru takde sukan memanah or tetibe bertukar selera pulak kan. Haha.

So, aku pon akur je lah. Sedih sebab tak dapat nak join team sekolah. Pagi-pagi selalu tengok dorang belatih. Rasa macam nak try sangat. Haha. Ade sekali tuh, aku dapat peluang nak try. Haha. Aku try lah tarik. Fuyh!! Beratnya nak tarik. Aku tak larat nak tarik penuh. Pastu mase lepas tali kena lengan (ouch!!). Lebam lah kejap.

" Beratnyer dik.. "
" Beaselah tuh bang, baru 34 POUND."

* pound tuh ialah spring constant force. Lagi tinggi poundage, lagi susah nak tarik. Lagi berat.
Sejak harituh, dah taknak try dah. Serik. Lagipun masa tuh nak pmr dah.

Kemudian, aku diterima masuk ke SBP. KISAS kat Klang. Suatu hari petang after asar, aku naik ke bilik. Petang tu rasa bosan sangat tapi malas nak turun maen bola sebab senior form 5 conqcuer padang. Dorang bukan tak bagi join tapi. You know lah. Out of the blue, aku nampak Hanafi on the way ke sekolah bawak archery set dia. Tetibe rasa nak maen plak. Haha. Pastu aku tukar baju sukan then turun ke padang. Tengok Hanafi tengah shoot. Aku mintak nak try. Hanafi bagi plak. Wohoho. Tapi still berat lah bow dia. 38 pound. Aku tanya dia, sekolah punya ada tak? Bole tak klau aku nak maen?.

" ade lagi set kat dalam stor. Kau pegi lah cari. Nanti aki ajar nak pasang." .
Sejak harituh, setiap petang aku turun padang. Berlatih, tarik. Masa tuh aku berlatih kat dalam bilik darjah lama kat padang. Lepas sebulan, dah bole tarik. Waah, bile dah confident aku pon shoot kat luar. Sampai lah habis sesi sekolah untuk tahun tu.
Masa mula-mula belajar dulu, Hoyt Eclipse


Awal tahun harituh, kitorang gi Pertandingan peringkat daerah dekat SMK Batu Unjur, Klang. Pertandingan tu bulan 2 harituh, so serius tak sempat nak tunggu barang memanah sampai. Pakai je lah apa yang ada.
Bukan nak bagi alasan, tapi, menggunakan arrow dan limb 36 pound yang sedia ada, acara 90meter sangatlah memeritkan. Arrow yang aku shoot tak sampai pon kat targett. Semua tercacak kat tanah kat depan board.
Ini Team kami

 
Acara lain pun lebih kurang jee. Kalau takde clicker memang susah nak constant.
Akhirnya, kami kalah. Tapi kami puas sebab banyak pengalaman yang kami boleh dapat. Apa yang kurang, kami adaptasikan dalam sesi latihan kami seterusnya. Nak cerita pasal pertandingan tu lagi bole klik sini.

Habis je pertandingan tuh, kami tumpukan perhatian untuk HKSBP Memanah ke-8. Untuk kali ni, dia buat kat SMS Hulu Terengganu ( SAHUT ). Kami berlatih tak kira cuaca. Ceh wah.
"alahai, hujan je pon. Yang turunnya air. Bukan api."

Ayat siapakah itu? Haha. Budak kisas will know lah
.
Bende paling tak best ialah,kami kena berebut padang dengan budak-budak nak main bola. Haih. Kadang2 mereka mengalah. Tapi most of the time, kami lah yang mengalah. Ye lah 3 orang lawan 30 orang.
Alatan yang diorder pon tak sampai-sampai lagi. Huh. Kami guna je lah apa yang ada.
Seminggu sebelum HK, alatan baru sampai. Yeah! Alhamdulillah.

Limb 40 pound. Arrow Easton ACC dipotong mengikut drawlength aku. :) kami berlatih dengan lebih gigih. Teacher Raja Mohana and Teacher Su pon selalu bawak kami ke SMK ape entah..lupa..haha. Kat situ, kami berlatih under coach.. Err..sapa name dia? Lupalah. Sorry.

Tunggu punya tunggu, hari yang dinanti sudah tiba. Nak baca cerita pasal HKSBP tuh, KLIK SINI. :)
Bile balik je dari HK tuh, im unoficially bersara dalam bidang nih.
Tapi masa trial harituh, aku turun jugak shoot. Release stress.
Masa lepas exam chemist, rse sakit kepala. Esom bio. So, ambek masa petang tuh nak shoot. Yup. Itulah kali terakhir aku shoot. Dan Hoyt Eclipse aku tuh diwariskan kepada junior aku yang akan meneruskan legacy kisas romiy. :)

P/S: link untuk HKSBP tak siap lagi :)

No comments: