Playlist lagu ada dekat bawah.. scroll down la kejap! and activate the playlist untuk lagi syok!:)

Wednesday, 30 November 2011

Tuesday, 29 November 2011

Hujan

Mengapa Hujan Boleh Membuatkan Kita Demam?

Sekarang sudah masuk musim hujan dan ramai juga yang mudah terkena demam jika terkena air hujan. Ketika masih kanak-kanak, emak selalu berpesan " jangan main hujan nanti demam!" jerit si emak sehingga kedengaran sampai kehujung rumah jiran sebelah.

Kenapa ya, kalau terkena hujan kita akan demam? sebenarnya apa yang membuatkan kita demam adalah kerana perbezaan suhu pada tubuh kita. Apabila terkena hujan, biasanya bahagian kepala akan kebasahan akan menjadi lebih dingin daripada bahagian tubuh yang lain. Sebab itu kadangkala kita akan rasa pening apabila terkena hujan.

Namun, jika seluruh badan kita yang terkena hujan, tidak mengapa pula, kita tidak akan demam.

Ini kerana tubuh kita mempunyai suhu yang sama. Tambahan pula jika kita bermain dalam hujan, tubuh kita akan menjadi panas. Dengan itu badan kita yang panas boleh menahan suhu sejuk yang disebabkan air hujan.

Jika terkena air hujan, maka kita harus mandi, lebih bagus jika dapat mandi dengan air panas. agar suhu badan kita kembali stabil. Tekanan udara yang rendah seperti hujan, mendung dan kelembapan tinggi adalah punca yang menyebabkan kanak-kanak mudah terkena demam.

Credit to someone :)
Copied and pasted from someone :)


People Are Awesome

Assalamualaikum..
aku nak share something nih.. dulu, aku selalu nak menembak.. Dapat menembak kat dalam game pun jadi lah. Alhamdulillah, tahun lepas, harapan aku telah menjadi kenyataan. Bila dah reti menembak tu, rase lagi hebat sikit daripada kawan-kawan yang lain.haha. tapi, aku sedar, ramai lagi orang yang lebih hebat daripada aku kat luar sana. Dan, untuk menjadi hebat, kenalah mempunyai semangat kental, usaha dan latihan yang berterusan serta disiplin. Hasilnya, memang cukup Awesome.. dulu, bila aku gagal buat something, aku tengok video nih. Whoah!!.. memang aksinya cukup gempak. Tapi sebelum diorang jadi gempak, diorang pun pernah gagal macam aku. Diorang bukannya dilahirkan terus dapat buat aksi-aksi gempak macam ni. Tapi diorang tak pernah putus asa untuk terus mencuba hinggalah diorang berjaya. Badan manusia yang allah ciptakan sememangnya mempunyai keupayaan dan potensi di luar jangkaan. :)


Saturday, 26 November 2011

Post ke-100

Assalamualaikum..
aku update kali ni sebab someone.. dia selalu mintak aku update blog sebab dia bosaan.. sabar yea. nanti ade mase, aku update dengan cerita yg boOmBaStiC...muahaha. Ok, untuk post ni, aku nak bagi dia music yg aku selalu dengar bila nak tidur..bia takleh tidur,dengar la tau.



Tuesday, 8 November 2011

my feelings..

aku suka layan musik ikut mood. pada ketika ni, music ni menggambarkan perasaan aku.. dengarlah dan tafsirkan perasaan aku. siapa yang faham, jiwa dia ada persamaan dengan aku kot...




it give me a peaceful feeling...

Hari Raya Aidiladha

بسم الله الرحمن الرحىم

sempena hari raya aidiladha tahun ni, aku dan keluarga berkesempatan untuk pulang beraya dikampung. Tapi tak boleh lama sangat sebab adik aku yang form 1 tu ade exam hari ni ( selasa ). 
Jumaat tu, skola aku da cuti tapi ayah aku still kerja, so kitorang terpaksa bertolak hari sabtu. 5.30 in the morning, kitorang bertolak dari rumah. Mula-mula masuk highway, jalan clear. sampailah dekat gombak, kereta dah makin banyak. dekat highway karak tu, banyak kereta dan lori tersadai kat tepi tuh. rosak la kot. sah, semalam jem giler ah. Jalan depan sikit, habis..highway lorong kanan dan kiri dua-dua kereta gerak slow-slow. dalam beberapa kilometer lepas tuh, baru jumpa punca jem. Ramai orang kat Petronas Bentong / Karak (x sure) rupanya.. stesen minyak tuh tepi highway, ramai gila yang stop kat sana, ade yang tido. yang nak isi minyak kena beratur panjang giler sampai masuk highway. 

Lepas je petronas tuh, jalan clear balik.. lepas tuh, masuk bandar bentong jem balik.. FAST FOWARD aku sampai kampung pukul 7 malam tuh. malas aku nak ceghite detail sangat. sebab banyak sangat jem. tak menarik langsung.

06/11
Bangun subuh, pastu nak mandi terus sebab taknak berebut dengan kasen2 yang laen, niat je lah.. last-last pukul 7.15 jugak mandinyer... sejuk dow !. Lepas tu iron baju melayu. Beasenya mak aku tolong iron kan tapi malam tuh, dia tidur kat rumah mak dia. aku pulak kat rumah mak ayah aku. So, kena la buat sendiri.

8.30, gi solat kat surau Silaturrahin Paksu Yajid kat sebelah rumah nenek belah mak. Pak Su Yajid tu nama arwah atuk aku. Dia dulu imam kat situ, Sekarang, pakcik dan sepupu aku imam kat situ. Lepas solat, gi rumah nenek belah mak, lepak kat sana jap. Tak lama selepas itu, balik ke rumah nenek belah ayah sebab nak gi tengok korban kembu. dekat rumah nenek belah ayah, 3 ekor lembu dikorbankan. Petang tu hujan, sejuknyer.. Bosan sungguh petang dan malam tu. Laptop pulak aku lupa nak bawak balik. memang bosan habis lah. Dok layan movie je lah. Bini-biniku gangster..haha. besz jugak cite tuh, Sape yang harapkan komedi, tengok lah, sape yang harapkan aksi macam file crow zero tuh, tak payah tengok lah. Gadoh dia tak menarik.

07/11
 Bangun pagi, packing barang-barang nak balik bangi.. Dalam pukul 12 lebih tu, kitorang bergerak ke rumah nenek belah mak. sebab hari ni, ade buat perjumpaan keluarga. Keluarga ayah kepada moyang perempuan aku. Lebih kurang macam tu lah. aku pon tak reti nak cerita. susur galur dia panjang sangat. Family tree dia banyak cabang.

Ni banner dia.

Birthday Atikah p/s: sori lambat.. hehe

Gambar masa jamuan birthday atikah dekat kelas.
* Kelas terakhir bersama Ustazah Wirda





Friday, 4 November 2011

Perkhemahan Pengurusan Kelab & Persatuan

Assalamualaikum and Hello Guys!
inilah gambar Team HuLa ..
Ceritanya pernah di post suatu ketika dahulu.

Gambar Formal HuLa


Gambar Informal HuLa



HuLa : depan dari kiri : Shishin, Bat, Yana
belakang dari kiri: Fatihah, Dini



Dewan SMK Lembah Subang(tempat aktiviti )



Waktu menari
Dari depan : Adlina HipHop,Shishin, Yana


video
Video Cheers HuLa!!

Yang lain, tak berapa cantik lah.. dan juga agak private.

I Need You

And this is My Remarkable lines For you!! : )
This video is made by me!!